syysloka

syysloka

torstai 27. lokakuuta 2016

Pyhisten ja pahisten soppa

Tämän viikon teeman, suuren kurpitsajuhlan hengessä, arkiruokakin on varsin aiheeseen sopivaa, eli niin kekriin kuin halloweeniinkin sopivaa, tai kuka mitäkin haluaa viettää, tai vaikkei halua viettää yhtään mitään, niin siihenkin tämä käy erinomaisesti :D

Yksinkertaisuudessa kasvissosekeittoa kahdella tavalla.
Sama soppa, kaksi eri makumaailmaa. Tämän voi toteuttaa niin, että jos soppaa keittää ison satsin, jota riittää pariksikin päiväksi, niin ensimmäisenä päivänä soppa syödään "pyhisten" pehmeänä versiona, jossa juuresten samettinen ja makean vieno maku hellii vatsaa ja makunystyröitä, kuin pehmeä enkelin sulka poskea. Makeutta taitetaan korkeintaan muutamalla suolaisella parmesaanilastulla.

Ja seuraavana päivänä soppaa lämmitellessä, lisätään keittoon reippaasti chiliä, niin että taatusti herää uneliainkin kaamosväsynyt ja nenäkin alkaa hikoilemaan syödessä - eli vuotamaan. Tämä on siis todellisten bad assien- eli pahisten versio sopasta.

Nautitpa soppasi kummin vaan, niin hyvää ja kevyttä arkisafkaa se on tämmöisen pimeään ja koleahkoon vuodenaikaan :)

Ps. Sopii myös sunnuntairuuaksi, etenkin jos joku esimerkiksi potee halloween-naamiaisten jälkeistä iltamakolotusta, niin pahisten versio herättää taatusti kehon ja virkistää. Kannattaa valmistaa soppa tosin jo etukäteen, ettei sunnuntaina tarvitse muuta kuin nostaa kattila tulille lämpiämään ;)



Pyhisten ja pahisten Kasvissosekeitto

  • 8  isohkoa porkkanaa
  • 2  pientä punajuurta
  • 2-3 perunaa
  • sipuli
  • vettä /kasvislientä
  • suolaa
  • jauhettua maustepippuria
  • kurkumaa
  • (sahramia)
  • loraus ruokakermaa
Lisukkeeksi sitten fiiliksen mukaan:
  • chiliä tai parmesaania

Tämän sopan valmistus ei ole nupunuukaa, eli aineksia saa laittaa ihan oman maun mukaan, esim. juureksiakin voi laittaa ihan mitä kaapista löytyy. Tuossa nyt vain tämän soppatykin suhteelliset juuresmäärät. Nuilla keittoon tuli hieno, kirkkaan oranssi väri, joka ei ihan pääse oikeuksiin hämärissä otetuissa kuvissa.

Juurekset vain huuhdotaan, kuoritaan, pilkotaan pienemmiksi, ja keitetään pehmeiksi. Maustetaan maun mukaan ja soseutetaan. Lirautetaan joukkoon kermaa ja lämmitellään kuumaksi, ja syödään sitten joko pehmeänä tai tulisena versiona, ihan fiiliksen mukaan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit ja tervetuloa toistekin :)