syysloka

syysloka

keskiviikko 24. elokuuta 2016

Kepeämpi uuniton juusto(ton)kakku

Suut makiaksi ja elämä risaiseksi herkkupeput :D

Tein eilen illalla kaikesta huolimatta vielä kakun, vaikka toisin aatoksin ens´alkuun olin ja ämpyilin. Eli herkutellaanpas kerrankin keskellä viikkoa makealla leivoksella, kun tämä on niin helppo ja nopea tehdä vaikka iltapuhteena ohimennen. Koitin tästäkin herkusta tehdä himppasen kepeämpää evästä, makuelämyksestä ja nautinnosta tinkimättä (ainakaan omasta mielestäni niistä ei ole tingitty tässä ohjeessa ;) ).

Perinteisiin tämän sortin kakkuihinhan tulee pohjaan keksejä, ja niiden sekaan vielä aimo köntsä voita ja täytteeseenkin tuorejuustoa. Minun makuuni se versio on hieman liiankin raskas syötävä. Maukas toki.

Tämä on pikkuruinen kakkunen, jossa tuorejuuston korvasin rahkalla ja raskas keksipohja on korvattu pannulla paahdetuilla kaurahiutaleilla, joihin laittelin maltillisesti voita ja sokeria, sekä ripauksen ihanaa kanelia.

Tarjoilin sen vadelmamelban, tai tuossa kuvassa siinä on oikeastaan jopa sorbetin koostumus, kun oli iltakiireessä vielä hieman jäiset vadelmat. Sorbettimainen koostumus toimi tosin aivan yhtä hyvin kuin melbakin eli vadelmakastike.

Hyvä yhdistelmä, kermaisen samettinen kakku, paahtunut ja kanelinen kauramuru antoi purutuntumaa ja kirpeän makea vadelma taittoi kermaisuutta veikeästi makunystyröitä härnäten ja kutkutellen.

Elämä on ihan liian kuivaa ja nuivaa, jos ei välillä herkuttele ja paranna maailmaa hyvän kahvin sekä seuran kera...annetaan vielä kesän maun viipyillä kielellä.



Rahkakakku ilman uunia

Pohja:

  • 3dl kaurahiutaleita
  • 20- 30 g voita 
  • n. ½ dl sokeria (voi laittaa vähemmänkin)
  • ripaus kanelia
Täyte:

  • 3 liivatelehteä
  • 1 tlk kuohu- tai vispikermaa (2 dl)
  • 1 tlk rahkaa ( 250g )
  •  ½ dl sokeria
  • 2 tl vaniliinisokeria
  • 1 ½ rkl sitruunamehua

Paahda kaurahiutaleita hetki paistinpannussa. Lisää voi, sokeri ja kaneli. Kuumenna edelleen niin, että seos on "rapeahkoa". Päällystä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla (halkaisija 22 cm). Levitä ja painele jäähtynyt kauraseos vuokaan.

Pane täytettä varten liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Sekoita rahkan joukkoon sokeri ja vanilliinisokeri.

Kuumenna sitruunanmehu ja liuota siihen vedestä puristetut liivatteet. Kaada seos rahkan joukkoon hyvin sekoittaen. Lisää kermavaahto ja sekoita hyvin, mutta "ilmavasti". Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä kylmässä; vähintäänkin reippaan tunnin ajan. Maut tiivistyy vielä paremmaksi, jos maltat odottaa tarjoilun kanssa seuraavaan päivään. Koristelut kannattaa tehdä vasta tarjoiluhetkellä, jotta ne pysyvät raikkaan ja kauniin näköisiä.
 
Tarjoile marjojen, marjakastikkeen  tai raikkaan sorbetin kera.

Jk. Pohja ei siis ole tässä "juustokakussa" aivan keksimäisen kiinteä, vaan kauramurumainen ja hieman irtonainen.

Marjamelba:

  • Haluamiasi marjoja
  • sokeria maun mukaan tai muuta makeutusta, esim. hunajaa tai vaahterasiirappia.

Soseuta marjat ja sokeri sauvasekoittimella. Purista halutessasi siivilän läpi sileäksi kastikkeeksi. Tarjoile  kakun kaverina ja raikastuksena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit ja tervetuloa toistekin :)